Adoptievoorwaarden

Konijnen

Konijnen zijn groepsdieren dus ze leven best als koppeltje. De beste combinatie is voedster + ex-ram. Bij groepjes: meer voedsters dan ex-rammen.

Wij plaatsen geen konijnen alleen uit.

Minimummaten verblijf (PERMANENT):

  • Koppeltje - 2kg: 4 m²
  • Koppeltje 2-5kg: 6 m²
  • Koppeltje + 5kg: 8 m²

VERDIEPEN TELLEN NIET MEE IN DE MINIMUM OPPERVLAKTE.

Konijnen worden niet uitgeplaatst in hokjes. Het minimum dient als nachtverblijf en moet minimaal bovenstaande afmetingen hebben. Ze worden niet opgesloten in een te klein verblijf.

Gouden regel: Hoe groter, hoe beter!

Konijnen hebben dagelijks een verse portie groenten/kruiden, vers drinkwater en hooi nodig. Als toevoeging geef je ongeveer 1 soeplepel brokjes per kilo konijn. Ook gedroogde kruiden kunnen worden toegevoegd. Muesli-mengelingen worden absoluut afgeraden. 

Schuilplekjes en verrijking zijn een must!

Konijnen zijn gravers en springers. Bij een (buiten)verblijf dient er dus bekeken te worden dat ze zich niet kunnen uitgraven en niet over de omheining kunnen springen. Meestal is een hek met hoogte van 1m voldoende. Bij sommige konijnen wordt 1m20 minimum aangeraden. (= binnen) 
Hou buiten ook altijd rekening met roofdieren! Hun permanente verblijf moet veilig afgeschermd zijn voor bv marters, vos, roofvogels, katten etc... Een net over het verblijf is niet voldoende. 
Een roofdierveilig verblijf is een must en is ook bovenaan afgesloten! (6 kanten dicht)


Cavia's

Cavia's zijn groepsdieren. Zij kunnen samenleven met vriendjes van hetzelfde geslacht of een castraat met meerdere dames. Beren hebben vaak meer ruimte nodig om elkaar te kunnen ontwijken en hebben 1 huisje meer nodig dan het aantal cavia's. (Bv: 2 beren = 3 huisjes)

Wij plaatsen geen cavia's alleen uit.

Minimummaten verblijf:

  • duo zeugjes: 120x60 cm
  • castraat-zeug: 120x60 cm
  • duo beertjes: 160x60 cm

Per bijkomende cavia een minimum van 50 cm extra. Bij beren wordt er best gekozen voor een even aantal dieren. Daar is dan ook meer ruimte vereist.

VERDIEPEN TELLEN NIET MEE IN DE MINIMUM OPPERVLAKTE.

Gouden regel: Hoe groter, hoe beter!

Cavia's hebben dagelijks vooral verse groenten en hooi nodig. Dagelijks vers drinkwater en een kleine portie brok met extra vitamine C. Cavia's maken zelf geen vitamine C aan en moet dus extra toegevoegd worden aan hun dieet. ( d.m.v. groenten of caviabrok - bij gevarieerd groenten aanbod is dit voldoende)

Muesli-mengeling worden absoluut afgeraden.

Huisjes en verstopplekjes zijn voor cavia's een must!

Cavia's die buiten gehuisvest worden leven beter in kleine groepjes (minstens 4) en hebben ook een roofdierveilig verblijf nodig. (Geen netten, maar bovenaan ook veilig afgesloten)


Hamsters

Hamsters zijn algemeen gekend als solitaire dieren. Dit wil zeggen: ze leven ALLEEN. Russische en Hybride dwerghamsters en Syrische hamsters kunnen niet samenleven met soortgenoten. (Roborovskis en Campbellis soms wel, maar vaak ook beter solo!)

Minimummaten verblijf:                                                     
gouden regel: Hoe groter, hoe beter!

  • Dwerghamsters (Russische, Campbelli, Hybride, Roborovski, Chinese):

- 80x40x40 cm = 3200 cm²       
 - min. 20 cm graaflaag          
- min. 20 cm dia loopwiel           

  • Syrische hamster (= goudhamster):

- 100x50x50 cm = 5000 cm²
- min. 25 cm graaflaag
- min. 28 cm dia loopwiel

Wij adviseren géén traliekooien. Wij prefereren een terrarium, aquarium (mag lek zijn), gerbilarium... kortom : een glazen bak waar voldoende bodembedekking in kan en voldoende verluchting aanwezig is. Er dient ook chinchillazand aanwezig te zijn om hun vacht schoon te kunnen houden. Stop je hamster nooit in een hamsterloopbal! 


Degoes

Degoes zijn groepsdieren en hebben dus soortgenoten nodig. 

Minimummaten verblijf:

gouden regel: Hoe groter, hoe beter!

  • 2-3 degoes: 1 - 1,5 m²
  • 4-5 degoes: > 1,5 m²
  • grotere groepen: > 3 m²                  

Degoes zijn horizontale vlakterenners en géén klimmers. Ze hebben dus meer nood aan rondlopen dan aan verticaal springen en kunnen onhandig vallen. Wel appreciëren ze een hoge uitkijkplaats. Beperk de valhoogte tot max. 30-40 cm. 

Degoes kunnen hard knagen. Zelfs aluminium krijgen ze doorboord. Vermijd kunststof (bv. plastic) onderbakken of kooi-accessoires. DIY verblijven horen met anti-knaagprofielen en/of dassendraad afgewerkt te zijn. Glazen maatwerk kan, maar valt door de min. opp. duur uit. Metalen rattenkooien gaan ook mits toevoegen van platen als verdiepen (horizontaliteit bevorderen).

Degoes zijn gevoelig voor tandproblemen en diabetes. Dagelijks hebben deze herbivoren verse en gedroogde planten nodig (= hoofdvoer) naast onbeperkt hooi en vers drinkwater. Vul aan met knaagtakken en SAB Degu zaden. Brok is louter supplementair. Muesli-mixen raden we af.  

Must in het degoeverblijf:

  • verstopplekjes zoals huizen, tunnels
  • knaagproof loopwiel zonder spaken, min. 33 cm dia 
  • zandbad 

Degoes die buiten gehuisvest worden leven beter in kleine groepjes (minstens 4) en hebben ook een roofdierveilig verblijf nodig. 

Dit zijn complexe wezens om als huisdier te houden: vraag ons gerust meer advies via het contactformulier.